lauantai 17. elokuuta 2013

Terhi Rannela - Puhdas valkoinen

Löysin kirpputorilta tämän nuorten kirjan alle eurolla! Mielenkiinto heräsi, kun huomasin kirjan kertovan nuoresta tytöstä, joka pääsee paikallislehden toimitukseen. Kirjan päähenkilö, 14-vuotias Reija Romanoff, menee tettiläisenä tutustumaan Jokilahden Sanomiin ja päätyykin yllättäen keskelle aikamoista hulinaa!

Reija pääsee tekemään oman juttukokonaisuutensa, joka liittyy Jokilaakson synkkään rasistiseen ilmapiiriin. Nuoret tekevät tuhoja ja maalailevat hakaristejä kylillä. Erityisesti venäläiset maahanmuuttajat ovat päätyneet rasistien silmätikuiksi. Reija haastattelee maahanmuuttajaa, "väliensovittelijaa" ja rasistia, ja samalla hän oppii itsestään.

WSOY, 2004
sivuja 145

Kirja oli tavanomainen nuorten kirja. Tällä tarkoitan sitä, että kieli oli nuorille, nuoremmille kuin minä, tehtyä tekstiä, josta paistoi läpi, että kirjoittaja yritti olla mukana nuorten maailmassa. Hienoa kirjassa oli se, että siinä näytettiin millaista toimitustyö todella on. Toisaalta teoksessa annettiin vähän idealistinen kuva koko hommasta, koska ei 14-vuotias pääse ensimmäiseksi jutuksi tekemään mitään yhteiskunnallista juttukokonaisuutta keskiaukeamalle.

Lisäksi oli kiinnostavaa, että poliittisia aiheita käsiteltiin kirjassa niin hyvin. Kirja oli ehdottoman hyvä siinä suhteessa. Tämä varmasti pistää monen nuoren miettimään omaa suhdettaan maahanmuuttajiin ja rasisteihin. Olenko minä suvaitsevainen? Vai suvaitsenko kaiken muun paitsi suvaitsemattomuuden? Voisinko minä seurustella maahanmuuttajan kanssa? Miksi minulla on niin vähän maahanmuuttajaystäviä?

Helppoa luettavaa, sinänsä mielenkiintoinen. En osannut arvioida tätä sillä tavalla, kuin nuorten kirjaa ehkä kuuluisi arvioida. Yhteiskunnallisesta otteesta ehdottomasti plussaa sekä toimittajan työnkuvan esittelystä. Muuten varsin tavanomainen tarina tytöstä ja normaaleista teini-iän ihmetyksistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti