perjantai 12. lokakuuta 2012

Paulo Coelho - Veronika päättää kuolla

Rakas Veronika päättää kuolla,

olen kuullut sinusta ja Paulo Coelhosta. Nämä kuulemani näkemykset ovat olleet ristiriitaisia. Jotkut ovat pitäneet sinusta kovasti ja jotkut taas eivät ole lämmenneet sinulle. Minun uteliaisuuden kuitenkin onnistuit herättämään. Näin sinut katselemassa ohikulkevia ihmisiä yliopiston kirjakaupan alennushyllykössä. Hyllykkö oli pyörivä, siinä oli useita kirjoja kahdella, viidellä tai kymmenellä eurolla ja se oli sijoitettu käytävälle kaikkien katseiden kohteeksi. Harvoin kuitenkaan näin kenenkään tarttuvan hyllykön kirjoihin ja vievän niitä mukanaan.

Eräänä päivänä jälleen jouduin odottamaan useampia tunteja luentojen välissä enkä ollut tajunnut ottaa mukaani mitään muuta luettavaa kuin luentomuistiinpanot. Silloin palasin kirjakauppaan ja alennushyllykölle. Katseeni viipyili Kari Hotakaisen Ihmisen osassa ja sinussa. Päätin valita sinut. Olit kiehtovampi ja mielenkiintoisempi. Sinusta haluaisin ottaa selvää.

Tartuin sinuun. Olit helppolukuinen, mutta alku oli hämmentävä kiinnostavuudessaan ja kummallisuudessaan. Käsittämätöntä, että miten Veronika voi vain haluta kuolla, vaikka hänen elämässään ei ole mitään "vikaa" muuta kuin ehkä hänen oma turhautuminen elämäänsä. Ärsyynnyin sinussa myös vähän siihen, että Paulo Coelho toi itsensä esille alussa mielestäni liikaa. Olisin halunnut kuulla vain Veronikasta.

Nukuin kanssasi, sinä ihana pieni Veronika päättää kuolla. Sinut oli helppo kantaa mukana ja avata paikoissa, joissa kaipasi pakohetkeä. Jaksoit pitää minun kiinnostustani yllä, ainakin jotenkin. Välillä nukahdin vierellesi keittiön sohvalla tai omassa sängyssä. Ehkä vierellesi oli jopa liian helppo nukahtaa. Nukahtelujen takia minulta meni joitakin asioita vähän ohi, painui unohduksiin, jouduin selaamaan sinua taaksepäin päästäkseni jälleen kärryille.

Bazar, 1998 (suom. 2003)
sivuja 248

Olet kaunis tarina elämänhalun löytämisestä. Toki myös paneutumisesi mielensairauksiin, mielisairaaloihin, sähkösokkeihin ja insuliinihoitoon oli arvostettavaa. Nautin siitä, että tarjosit minulle neljä erilaista tarinaa. Veronikan, Marin, Zeljkan ja Edvardin tarinat. Itsemurhaa yrittänyt, paniikkihäiriöinen, masentunut ja skitsofreenikko. Kaikki niin samanlaisia erilaisuudessaan. Kaikki tulivat leimatuiksi hulluiksi ulkopuolelta, vaikka lähinnä halusivat elämäänsä jotain erilaista, luvan olla sellainen kuin on ja tehdä mitä haluaa. Veronikasta tulee olo, ettää ympäristö on tukahduttanut hänet. Mari saa paniikkikohtauksia ja ne erottavat hänet työstään ja miehestään. On helpompaa pysyä Viletessä, mielisairaalassa kuin kohdata elämän tuomat haasteet. Zeljka on masentunut ja kertoo Veronikalle hulluudesta. Edvard todetaan skitsofreenikoksi, kun hänen vanhempansa haluavat lähettää hänet pois silmistään. Poika haluaa taiteilijaksi ja sellainen ei sovi hänen diplomaattivanhempiensa suunnitelmiin.

Annat minulle paljon ajateltavaa. Tulet paremmaksi loppua kohden. Ajattelen, että en sittenkään tarttunut sinuun turhaan. Onneksi en heittänyt sinua menemään kesken kaiken, en olisi koskaan saanut tietää, mitä kerrottavaa sinulla on. Mutta sinussa on samalla jotain todella ärsyttävää ja häiritsevääkin. Se kuin Coelho haluaisi kertoa omista mielisairaalakokemuksistaan ja ei kuitenkaan pysty siihen suoraan, vaan tekee tämän näiden neljän henkilön kautta. Olisin toivonut, että Coelho olisi pitänyt näppinsä irti näiden ihmisten tarinoista (hän mainitsee itsensä kirjan alussa sekä lopussa) tai sitten olisi suosiolla kirjoittanut omasta kokemuksestaan. Ehkä tämä on vain ohimenevä tunne. Olihan se kuitenkin kiinnostavaa lukea lopuksi, että miten hän on joutunut mielisairaalaan halutessaan olla taiteilija ja kirjailija ja että kokemukset vankilasta, jonne hän on joutunut poliittisten mielipiteidensä takia, ovat jättäneet syvempiä arpia.


Olet kiinnostava, mutta et kuitenkaan sykähdyttävä. Pyrit johonkin, mitä et aivan saavuta. Ehkä jossain toisessa elämänvaiheessa saattaisin saada sinusta paljon enemmän irti. Ehkä voisin ihastua sinuun palavasti ja uppoutua maailmaasi aivan uudella tavalla. Nyt olin kiinnostunut sinusta vain siksi, että mielisairaalat ja potilaat vain ovat kiinnostavia. Rakas Veronika päättää kuolla, kiitos kuitenkin näistä pienistä hetkistä, jotka jaimme yhdessä.

7 kommenttia:

 1. Hieno ja tunteellinen arvio! Olen kanssasi aika samaa mieltä, minäkin ihan pidin tästä, mutta mitään erityisempää vaikutusta tämä ei tehnyt. Enkä ainakaan vielä ole innostunut tarttumaan muihin Coelhon romaaneihin. Joku Coelhon tyylissä hieman ärsyttää...

  VastaaPoista
 2. Halusin kokeilla jotakin uutta! Haluaisin kehittyä hyväksi arvioijaksi ja nasevaksi kirjoittajaksi. Katsotaan nyt, miten käy kun jonkin aikaa tätä blogia kirjoittelen :-)

  Hmm, ehkä se on se, että Coelhoa pidetään jotenkin erityisen syvällisenä ja "henkisen kasvun" kijailijana, jonka muut näkevät taas saattavat nähdä latteuksina latelevana? En oikein osaa muodostaa sanoiksi sitä tunnetta, minkä Coelhon nimenkin kuuleminen aiheuttaa. Mutta kuitenkin hänen taustoillaan (mielisairaalassa ja vankilassa olot) olisi mielestäni kyllä mahdollisuuksia vaikka millaisiin teksteihin, jos vain osaa ammentaa niistä oikein. (Mua ärsytti suuresti, että Coelho kirjan alussa kertoo kuinka Veronika lukee lehteä, jossa hänet mainitaan tai jotain vastaavaa...)

  VastaaPoista
 3. Ah, joo. Ajatukset ei nyt millään muodostu sanoiksi. Ehkä se on se, että Coelhoa pidetään erityisen syvällisenä kirjailijana, joka kirjoittaa kirjoja "henkisestä kasvusta". Jotkut saattavat nähdä Coelhon taas kliseisenä latteuksien latelijana. Jotenkin näin oli tarkoitukseni muodostaa tuo yksi lause!

  VastaaPoista
 4. Hieno arvio hienosta kirjasta! Siitä on jo aikaa, kun teoksen luin enkä kaikkea muista, mutta positiivisen fiiliksen tää jätti.

  VastaaPoista
 5. Pistin sulle haastetta mun blogissa!

  VastaaPoista
 6. Annin blogista löysin tänne ja jäin lukijaksesi. :) Luin tämän kirjan vuonna 2007 ja silloin Coelho oli vielä uutta ja ihmeellistä, ainakin Suomessa. Pidin tuolloin kovasti lukukokemuksesta. Ehkä nyt olisin kyynisempi Coelhon tekstien suhteen.

  VastaaPoista