tiistai 19. kesäkuuta 2012

Anja Snellman - Lemmikkikaupan tytöt

Löysin tämän kirjan kirjahyllystäni, tartuin vain. Minun oli pitänyt lukea tämä jo paljon aikaisemmin ja voi olla, että olin jopa aloittanut tämän lukemisen. En tiedä, mistä kyseisen kirjan olen saanut tai miten se on minulle päätynyt. Minulla on mielikuva Anja Snellmanista vanhempien naisten kirjojen kirjoittajana. En tiennyt, mistä kyseinen kirja edes kertoo. Jostain syystä oli yllättävää kuulla, että kirjan aiheena on prostituutio.

Kirja kertoo Jasmin Martinista, joka katoaa eräänä maanantaina. Hän on 14-vuotias ja juuri tutustunut luokalleen tulleeseen uuteen tyttöön, Lindaan. Linda on hurja, Linda on wou. Linda kertoo suuria juttuja Miamista ja tytöt hakeutuvat lemmikkikauppaan töihin ansaitakseen rahaa sinne matkustamiseen.

Jasmin ja Linda päätyvät mukaan lemmikkikaupan salabisneksiin. Lemmikkikaupan yhteydessä on kuvaamo, jossa lemmikin omistajat voivat ottaa yhteiskuvan itsestään ja rakkaasta eläimestään. Tämän lisäksi lemmikkikaupassa kuvataan pornografiaa ja takahuoneessa myydään seksiä. Joku asiakas pysähtyy ihmettelemään, miksi lemmikkikaupassa käy niin usein miehiä, jotka menevät suoraan takahuoneeseen. Mitään suurempia epäilyksiä ei kuitenkaan herää, ainakaan niin suuria epäilyjä, että niistä seuraisi tekoja.

Lemmikkikaupan tytöt on kirja, joka vaatii toisen tai useamman lukukerran. Aluksi on vaikea hahmottaa, mistä on kyse. Lopuksi kuitenkin tulee nauttineeksi siitä, että pala palalta saa tietää lisää koko kuviosta. Aluksi ihmettelin, miten kaikki liittyy toisiinsa. Erinäiset kertomukset kun vaikuttavat niin kovin yhteenkuulumattomilta.


Jasminin äiti on naistentautien lääkäri ja hänen maanantaipäiväänsä kuvataan hyvin pitkästi. Äidin huoli on jo ensimmäisenä katoamispäivänä valtava. Jasmin oli käyttänyt isovanhempiensa hyväuskoisuutta hyväksi voidakseen karata omiin rientoihinsa (bileisiin, tanssimaan, lemmikkikauppaan töihin) ja katoamista edeltävänä päivänä Jasmin onkin ollut poissa jo viikon, hänen äitinsä tietämättä.

Jasmin on kaikkitietävä kertoja, äiti on hätääntynyt ja tarmokas, tukiryhmän pystyynpanija, Linda löydetään kuolleena. Jasmin päätyy lemmikkikaupan varastorakennuksen palon jälkeen vanhan miehen, tutkijan, luo. Miestä kutsutaan Kastajaksi, joka sanoo olevansa Jasminin pelastaja.

Minulle jää avoimeksi Jasminin tulevaisuus, palaako hän milloinkaan kotiin, palaako hän kotimaahansa Kastajan kuoltua, palaako hän prostituoiduksi? Selvittääkö Jasminin äidin apulainen Paula Pauliina Jasminin kohtalon? Itseäni jää häiritsemään, miksei Jasmin Kastajan luona, jossa hän saa aluksi rajoitetusti mutta ymmärtääkseni myöhemmin vapaammin käyttää internetiä, ota milloinkaan yhteyttä äitiinsä? Miksei hän kerro, että hän on elossa, siellä jossain, kaukana.

Kirja on kirjoitettu hyvin. Se kolahtaa. Se rakentuu pala palalta. Se on kiinnostava ja rankka. Mielikuvani Anja Snellmanista kirjailijana on muuttunut. Hän kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä, vaikka kyseessä onkin todella vaikea aihe. Ihmettelen, miksei kirjasta ole noussut suurempaa keskustelua. Miksei kirja ole saanut enempää huomiota? Vai enkö vain ole huomannut?

Kirjailija on tehnyt erittäin suuren työn ottaessaan selvää prostituutiosta. Kirja päättyykkin tietopakettiin prostituution historiasta ja minulle avautuu aivan uudenlaista tietoa ko. aiheesta. Snellman on haastatellut prostituoituja kirjaa varten. Ihailtavaa, miten paljon hän on ottanut selvää voidakseen kirjoittaa uskottavan tarinan ja paljastaakseen hurjia puolia seksibisneksestä.

Pidin kirjasta. Aion tulevaisuudessa lukea Snellmanin kirjoja enemmänkin. Parvekejumalat on hänen kirjansa, ja ehkä tartun seuraavaksi siihen, kun olen saanut vähän jäätä rikottua. Annoin neljä tähteä, loistava kirja, muttei kuitenkaan kohoa lempikirjojeni listalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti