lauantai 10. lokakuuta 2015

Pajtim Statovci - Kissani Jugoslavia

Kissani Jugoslavia on ollut koko kesän mielessäni ja vihdoin pääsin siihen käsiksi. Luin sen nautiskellen, odotellen palapelin palasten loksumista ja samalla toivoin, ettei tämä teos loppuisi milloinkaan. Tämä on ehdottomasti yksi parhaimmista kirjoista, joita olen tänä vuonna lukenut. Saatan sanoa tätä lempikirjakseni.

En edes tiedä, millä sanoilla aloittaisin kertomaan tästä teoksesta. Tuntuu kuin vain herättäisin vääriä mielikuvia ja toiveita, ajatuksia ja ennakko-odotuksia, jos sanoisin yhtään mitään. Teos on valtavan kiinnostava, valtavan hyvä. Jotain aivan erilaista, mitä odotin.

Ehkä otan tähän väliin takalievetekstin ja jatkan siitä.

"Albaanityttö Emine varttuu Jugoslavian maaseudulla, missä naisen paikka on kotona ja mies on perheen pää. Hänet naitetaan monipäiväisin juhlallisuuksin miehelle, jonka hän on tavannut vain kerran. Kun levottomuudet pirstovat maan heidän ympäriltään, kaikki muuttuu. 

Heidän poikansa Bekim kasvaa maahan, jossa hän oppii aistimaan asenteet ja ennakkoluulot. Hän ajelehtii elämässä, kunnes eräänä päivänä menee lemmikkikauppaan ja hankkii kuningasboan. Baarissa hän kohtaa oikukkaan kissan, joka johdattaa hänet ravistelevalle matkalle menneisyyden kerroksiin."

Teoksessa yhdistyy taidokkaasti monet eri teemat. Vaikka teoksessa hypätään ajankohdasta, paikasta ja henkilöstä toiseen, se ei kuitenkaan ole liian sekava, vaan äärimmäisen kiinnostava ja herättää uteliaisuuden aina vain. Teos on vakava ja silti pakoittain leikittelevä. Kaikella on merkityksensä ja sen kaiken ymmärtäminen vaatisi ehdottomasti toisen lukukerran. Tuntuu kuin vain tässä muutamia pintaraapaisuja jakaisin ympärilleni kirjoittamalla tästä.

Katse kääntyy niin 1980-luvun Jugoslavian maaseutuun ja siinä samassa taas 2000-luvun Pristinaan ja yhtäkkiä ollaankin taas Suomessa. Ihmissuhteet ja kulttuurien kohtaaminen, kasvaminen ja pelot. Kaikki yhdistyy kauniisti ja hurjasti. Tuntuu, että teoksessa on monia kohtia, joiden viittaukset eivät avaudu ensimmäisellä lukukerralla ja tällä yleissivistyksellä. Todennäköisesti teos avautuu jokaiselle lukijalle omalla tavallaan. (Toki näin voisi sanoa mistä tahansa teoksesta, mutta erityisesti tämä. Erityisesti.)

Kissani Jugoslavia on niin kaukana ja lähellä samaan aikaan, että jokaisen pitäisi lukea se. Äärimmäisen ajankohtainen. Ikkuna niin moneen suuntaan, että huimaa.

Kerrassaan vaikea uskoa, että tämä on Statovcin esikoisteos! Hän kuljettaa tarinaa loistavan hyvin, tasapainoisesti ja kieli on niin taidokasta, ettei sitä edes huomaa. Jään odottamaan todella suurella mielenkiinnolla, mitä muuta hän mahtaa saada aikaiseksi. 

Plussana toki hyvät lainaukset! Yksi muun muassa Lady Gagalta! Yritin keksiä tähän vielä miinuksia, mutta en keksinyt muuta kuin, että tässä on hirmuisesti aiheita, joihin voisi pureutua tarkemmin ja pidemmin. Tästä ehkä seuraa, että kaikki ei ole selvää heti, ainakaan nyt kun suljin kirjan. Jään miettimään tätä. Se on ehdottoman hyvä asia mielestäni! Että puolensa ja puolensa!

Kertokaahan te muutkin mielipiteitänne! Tuntuu, että oon nyt niin tunnekuohuissa tosta kirjasta, etten osaa sanoa oikein mitään! Kaiken lisäksi tämä on nyt ensimmäinen kirjoitus tänne pitkään aikaan, sekin jännitti, hih!


5 kommenttia:

 1. Kissani Jugoslavia jää pyörimään mieleen pitkäksi aikaa. Luin sen viime keväänä ja toista kertaa viime viikolla. Toinen lukukerta avasi uudenlaisia näkökulmia ja erilaisia mahdollisuuksia tulkita, joten kannattaa antaa ensin hieman aikaa tasaantua lukukokemuksesta ja lukea sitten uudelleen. Olen todella samoilla linjoilla kanssasi kirjasta: paljon ajakohtaisia teemoja, soljuvaa kieltä, vakavaa asiaa ja leikittelyä. Hienosti blogattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Hyvä kuulla. Mun täytyykin mennä katsomaan ootko kirjoittanut siitä ja jos niin mitäs! Meinaatko, että kirjottaisit uudelleen mitä tuo kirja herätti ajatuksia vai annatko vain olla? :--)

   Ja heh, kiitos! Tuntuu, että vähän hakusessa kirjabloggailu. Häpeäkseni huomasin kirjoittaneeni viimeksi maaliskuussa arvion! :0 huhhu!

   Poista
  2. Pientä tekstinpätkää on jo luonnoksena, varmaankin se loppuviikosta valmistuu bloggaukseksi asti. Tervetuloa kurkkaamaan sitten! Tuntuu etten pääse kirjasta eteenpäin ennen kuin laitan ajatuksiani kirjoitettuun muotoon :D

   Poista
  3. Uuuu jee! Tuun sit kattoo! Kävin jo kerran kurkkimassa, että ootko tuosta kirjoittanut vielä, mutta en ainakaan löytänyt :>

   Poista
  4. Eilen (vai toissapäivänä) naputtelin postauksen kasaan, joten nyt pitäisi löytyä :> Kissani Jugoslavia on niitä kirjoja, jotka tekisi mieli yrittää avata loppuun asti, mutta en halunnut ruveta liikaa spoilaamaan niiden takia, jotka eivät ole vielä kirjaa lukeneet.

   Poista